Veenesluis

Op 14-08-2019 had ik een afspraak met de Bewonerscommissie Van de Veenesluis.
In een smaakvol ingerichte appartement van dhr. Klaas Horlings werd ik hartelijk ontvangen door de heren Klaas Horlings en mede commissielid Arie Eshuis.
Vroeger was het een 55 + appartement, maar door leegstand, heeft Woonplaats de huur met € 100, = per maand verlaagd en is het nu 30% ouderen en 70 % jongeren. ( tussen de 20 en 45 jaar).
Het gebouw heeft 63 adressen en ca. 100 bewoners.

Er is nu helaas veel overlast.
De heren zouden graag een vaste afspraak hebben met de huismeester, deze komt op verschillende dagen en tijden. Als de huismeester vakantie heeft is er geen vervanging en dit is het zelfde met de schoonmaakdienst. 3 weken vakantie, dan wordt er 3 weken niet schoongemaakt.
Het gebouw heeft 2 liften, iedereen drukt volgens de heren altijd op beide liften tegelijk, wat natuurlijk onzin is. Als ze er op aangesproken worden, krijgen ze te horen dan is de volgende lift alvast gereed. Ook worden de liften bevuild door uitwerpselen van de honden.
Het gebouw heeft een prachtige was gelegenheid met wasmachines en droger, waar een ieder gebruik van kan maken.  Ook een geweldige inpandige fietsenstalling, echter wordt er voor de hoofdingang veel fietsen geplaatst door inwoners, zodat er weinig fietsruimte overblijft voor de gasten.
Over de bewonerscommissie op zich valt weinig te melden, vroeger huurden ze de opkamer van de Dekkerpassage om daar de activiteiten plaats te laten vinden.

Ik probeer toch nog iets positiefs te achterhalen en vraag of ze iets over hun zelf willen vertellen.
Arie begint gelijk te vertellen, hij is 60 jaar bij de Hoogeveensche Harmonie geweest, zijn instrument was een trompet. Hij heeft in de metaalindustrie gewerkt. Hij heeft zijn werk altijd met heel veel plezier gedaan. Hij geniet nu samen met zijn vrouw van de fiets tochtjes die ze samen maken en verteld honderd uit over zijn 2 zonen die eerst conservatorium hebben gestudeerd en later een andere H.B.O. studie hebben afgemaakt en nu allebei een goede baan hebben.
Klaas komt oorspronkelijk uit Groningen, zijn ouders hadden een kunstmesthandel. Na de ULO ging hij bij vader werken, op zijn 17 de heeft hij voor 6 jaar getekend bij de M.L.D., Marine Luchtvaart Dienst. Hij is toen vertegenwoordiger geworden en later docent op Middel Bare Onderwijs niveau aan de Drenthe College in Emmen. Hij golft 2 maal per week. Hij verteld dat hij 4 kinderen heeft en dat ze in Amsterdam, Amersfoort, Arnhem en Assen wonen. Alle plaatsen beginnen met een A merkt Klaas (85 jaar) laconiek op.
Conclusie: Beide heren hebben een respectabele leeftijd en zijn zeer vitaal, ze betreuren het dat de bewonerscommissie niet meer in stand gehouden kan worden. De jongeren hebben de druk met werken en de sportschool bezoeken.( andere interesses).
En als de bewoners 70 % is van deze groep, wordt alles duidelijk.
T.T. ed settings.