In gesprek met Maluku Maju.

 

Op 21-01-2020 ben ik in gesprek met Melanie Tuasuun.

We hebben afgesproken op kantoor de Arend 1 te Hoogeveen.

Melanie is tot nu toe de jongste bewonerscommissie lid die ik gesproken heb. (39  jaar).

Zij zitten met 6 personen in de bewonerscommissie waarbij haar vader  een adviserende rol heeft. De bewonerscommissie bestaat sinds februari 2013.

Zij kiezen bewust voor het behoud van een Molukse gemeenschap. Deze gemeenschap bestaat uit 74 woningen.

Ze gebruiken het complex Ama Ina   (wat op dit moment wordt gebruikt door de Noorderbrug) of voor grote bijeenkomsten het wijkgebouw Stichting Salawaku Hoogeveen.

De bewonerscommissie organiseert bewonersbijeenkomsten en sinds 2019 eeneindejaarsborrel afsluitend met oliebollen en een hi tea middag. Naast de bewonerscommissie heeft de Molukse gemeenschap diverse activiteiten- en werkgroepen die zich voor de verschillende doelgroepen inzet. Zo organiseert de Stichting Salawaku MVV de ouderenwerkgroep diverse middagen en avonden voor de ouderen, Maluku Hoogeveen organiseert diverse activiteiten voor jong en oud, Kaum ama-ama houdt zich bezig met problematiek (mannenbroeders) en er is een jongerengroep actief die in Stichting Salawaku en op het pleintje in de wijk  activiteiten organiseert.

De Nederlandse regering heeft de Molukse wijken opgericht begin60er jaren, deze werden altijd geplaatst aan de rand van een dorp, omdat er in die jaren nog geen sprake was van integreren

De woningen zijn in de jaren 80 door Domeinen verkocht aan de christelijke woningstichting en later overgenomen door Domesta. In 2013 wilde Domesta er koopwoningen van maken en toen is de bewonerscommissie ontstaan.

Volgens Melanie zijn de woningen zeker aan groot onderhoud toe. De eerste woningen zijn van december 1962. In 1980/81 zijn er woningen gerenoveerd, maar er zijn altijd nog altijd 13 woningen die in de originele staat zijn en gerenoveerd moeten worden.

Nadat ik Melanie heb gevraagd, wat zij van onze stichting vindt: antwoord ze, zij hebben rechtstreeks contact met Jeannette Hoff van Domesta en dat gaat volgens hun heel goed. Op deze manier hebben zij niet zoveel met SHDH van doen.

Verder vertelt Melanie honderd uit over haar werk op het provinciehuis, ook is ze zangeres en ze hoopt succesvol te worden met  haar online business met weightmanagement, Health en skincare producten, waar ze in september 2019 mee is begonnen en nu al meer dan 165 klanten heeft.

Melanie is dus een duizendpoot.

Ze merkt nog even op dat ze het een geweldig initiatief heeft gevonden van de Stichting Huurderbelangen Domesta Hoogeveen, om de vrijwilligersmiddag te organiseren. Zij hebben daar met dankbaarheid gebruik van gemaakt.

Wij sluiten af met een gevoel van: het was een warm vertederend gesprek.

We hadden nog uren door kunnen kletsen.

Maar er is altijd een tijd van komen en een tijd van gaan.

T.T.