Er komt veel bij kijken als u een woning huurt. U wilt bijvoorbeeld niet te veel huur betalen. Daarnaast moet de woning in goede staat zijn en blijven. Wilt u alles goed regelen? Volg dan de volgende stappen.

Stap 1. bepaal of u een sociale huurwoning heeft. Of een vrije sector woning. Als uw woning binnen de sociale sector valt. een sociale huurwoning heeft bijvoorbeeld een maximum huurprijs. In 2022 is deze 763,47 Euro. Voor een woning in de vrije sector is geen maximale huurprijs.

Stap2. controleer of u recht heeft op huurtoeslag. Controleer dat bij de Belastingdienst.

Stap3. bekijk uw huurcontract. U maakt met uw verhuurder afspraken. Houdt de verhuurder zich niet aan de afspraken? Dan heeft u een dokument om op terug te vallen.

Stap4. controleer de prijs van uw huur. Controleer of uw huur past bij de kwaliteit van uw woning. Betaalt u te veel? Vraag dan de verhuurder om huurverlaging. Let op: huurt u een vrije sectorwoning? Laat dan uw begin huur controleren door de huurcommissie.

Stap5. bent u het niet eens met uw verhuurder? Maak bezwaar.

 Bent u het niet eens met de beslissing van uw verhuurder? Bijvoorbeeld over de huurverhoging of het onderhoud. Maak dan bezwaar bij uw verhuurder. Wordt u het samen niet eens? Dan moet u andere stappen ondernemen. U heeft een sociale huurwoning: schakel de huurcommissie in. U heeft een woning in de vrije sector: Komt u er niet uit met uw verhuurder over de jaarlijkse huurverhoging? Of huurverhoging na woningverbetering? Schakel de huurcommissie in.

SHDH